Sniženo

Dostojevski

Andre Žid

650.00 RSD

Pred vama je briljantna i uzbudljiva studija Andrea Žida o velikom ruskom romanopiscu – Dostojevskom.

Žid se u studiji o slavnom piscu ne bavi samo analizom književnih dela, već i važnim događajima koji su oblikovali njegovu dušu i inspirisali ga da stvori neke od najkompleksnijih likova svetske književnosti. Govoreći o životu i delu Dostojevkog, Žid osvetljava ono u čoveku i svetu što je stvorilo pisca. A to je, nesumnjivo, neutaživ apetit za čitanjem i bezgranično čovekoljublje.

Mora li čovek da bude impersonalan da bi bio srećan? Je li spas u brisanju ličnosti? Sasvim suprotno tome: ne samo da ne treba brisati ličnost, nego treba postati ličnost.“
Dostojevski

 

Šifra proizvoda: 9788680426907 Kategorije: ,
Opis

Ande Žid u studiji o Dostojevskom piše: „Očekujemo da nađemo boga, a stignemo do čoveka – bolesnog, siromašnog, u mukama i posebno lišenog elokvencije, onog naročitog pseudokvaliteta koji je toliko zamerao Francuzima. Da bih govorio o knjizi do te mere ogoljenoj, nastojaću da se oslobodim svake druge brige, sem da budem pošten. Ako ima takvih koji ovde očekuju da nađu umetnost, književnost i malo duhovne zabave, odmah da im kažem da će bolje učiniti da odustanu od ove knjige.”

Dodatne informacije
autor

Andre Žid

broj-strana

157

isbn

978-86-80426-90-7

povez

meki

prevod

Đurđina Toporaš Dragić