Sniženo

Metamorfoza

Franc Kafka

550.00 RSD

Jedne večeri prijatelj mi je pozajmio zbirku pripovedaka Franca Kafke. Vratio sam se u pansion i počeo da čitam Metamorfozu. Prva rečenica umalo me je oborila s kreveta. Bio sam jako iznenađen. Pisalo je „Kada se Gregor Samsa probudio jednog jutra iz nemirnih snova, primetio je da se u krevetu pretvorio u ogromnu bubašvabu.” Pročitavši to, pomislio sam kako nikome nije dozvoljeno da piše takve stvari. Da sam znao da jeste, krenuo bih mnogo ranije da stvaram. Istog tenutka počeo sam da pišem kratke priče.

Gabrijel Garsija Markes

Ako Kafka želi da izrazi apsurd, on će iskoristiti konzistentnost. Znate priču o ludaku koji je pecao u svojoj kadi? Psihijatar ga je pitao da li grizu, na šta mu je ovaj grubo odgovorio: „Naravno da ne, budalo, pa to je kada.” Ta anegdota je stara. Ipak, ona može objasniti do koje je mere apsurd povezan s dekadencijom logike. Kafkin svet zaista je neobjašnjiv univerzum u kome čovek sebi dozvoljava luksuz mučenja pecanja u kadi znajući da ništa neće uloviti.

Alber Kami

Dejvid Linč

 

 

Pogledajte specijalnu ponudu paketa od četiri klasika svetske književnosti:

„Metamorfoza” Franca Kafke, ⠀
„Nežna je noć” Skota Ficdžeralda, ⠀
„Muški bukvar” Volta Vitmana i ⠀
„U potpisu” Skota i Zelde Ficdžerald.⠀

Cena paketa je 1900 dinara + ptt.⠀

Šifra proizvoda: 9788680426297 Kategorije: , ,
Opis

Čitalac mora da probudi dečju naivnost kako bi se prepustio surovoj sili Kafkinog univerzuma. Zato je, u Kafkinom slučaju, prvo (naivno) čitanje, obično i najadekvatnije.

Slavoj Žižek

 

Jedini umetnik koji bi mogao da bude moj brat jeste Franc Kafka.

Dejvid Linč

Dodatne informacije
autor

Franc Kafka

broj-strana

64

isbn

9788680426297

ilustracije

Jana Vuković

prevod

Nils Nebe