Sniženo

Ples stvarnosti

Alehandro Hodorovski

1,100.00 RSD

U izvesnom smislu, u ovoj knjizi pribegao sam nekoj vrsti izmišljene autobiografije, iako ne u smislu „fiktivne” jer su svi likovi, mesta i događaji istiniti, s tim da istinska priča mog života predstavlja neprestani napor da razvijam svoju maštu i proširujem njene granice da bih iskoristio njen terapeutski i preobražavajući potencijal. Osim intelektualne mašte postoje i emotivna, seksualna, telesna, čulna mašta. Ekonomska, mistična, naučna, pesnička mašta. Ona deluje na sva polja našeg života, čak i na ona koja smatramo „racionalnim”. Stoga je nemoguće da se bavimo stvarnošću ako ne razvijamo maštu iz različitih uglova. Obično sve zamišljamo u skladu sa suženim granicama naših uslovljenih uverenja. Od zagonetne stvarnosti, tako prostrane i nepredvidive, ne primećujemo više od onoga što se probija kroz naš ograničen ugao posmatranja. Aktivna mašta je ključ šireg pogleda na svet: omogućava nam da sagledamo život iz uglova koji nisu naši zamišljajući druge nivoe svesti, više od našeg. Da sam ja planina ili planeta ili svemir, šta bih rekao? Šta bi rekao veliki učitelj? A da Bog progovori kroz mene, koja bi bila njegova poruka? A da sam ja Smrt?… Ona Smrt koja mi je otkrila psa koji mi pred noge donosi beli kamen, ona koja me je odvojila od prividnog Ja, koja me je navela da pobegnem iz Čilea i podstakla da očajnički tragam za smislom života. Ona Smrt koja se od strašnog neprijatelja pretvorila u moju ljubaznu pratilju.

Alehandro Hodorovski

Šifra proizvoda: 9788680426211 Kategorije: , , Oznaka:
Opis

Posle romana Gde ptica peva najlepše Hodorovski nastavlja da otvara svoj svet kroz intimnu ispovest o putu isceljenja i osvešćenja. Ovaj dugo očekivani prevod obavezno je štivo – u njemu pratimo sazrevanje neprihvaćenog i odbačenog dečaka koji traži spas u svetu umetnosti, magije i duhovnosti. U večitoj potrazi za načinom kako da ublaži duhovnu teskobu i isceli svoju dušu, razviće psihomagiju i pokazati nam da složeni porodični odnosi koji nas oblikuju ne moraju biti i naš kavez.

U autobiografiji, Ples stvarnosti, priseća se uspona i padova svoje upečatljive životne priče i iznosi svoje jedinstvene i složene poglede na svet. Prepričavajući svoj život, pisac poručuje da ne započinjemo život onakvi kakvi jesmo, već da je svako od nas nasledio ličnost zahvaljujući porodičnom stablu. Roditi se u određenoj porodici, kaže Hodorovski, znači biti zaposednut. Kada virimo u svoju prošlost, to je isto kao da kopamo po svojoj duši. Ako zađemo dovoljno duboko, dublje od odraza nasleđa, u sebi ćemo naći svetlost koja će nam pomoći da prevaziđemo najteža životna iskustva.

Film zasnovan na ovoj knjizi premijerno je prikazan u Kanu 2013. s velikim uspehom

Dodatne informacije
autor

Alehandro Hodorovski

broj-strana

392

isbn

9788680426211

povez

meki

prevod

Nataša Vojnović